Ashtangayoga & graviditet

Pregnant woman doing yoga
Här delar jag med mig av egna erfareheter kring mina graviditeter och som lärare i gravidyoga. Lyssna inåt, försök välkomna din ”nya” kropp som faktiskt ger plats till ett nytt levande väsen. Nu är det tid att träna på acceptans och att vara i nuet, inte att lära sig nya asana! Kanske du tidigt börjar att visualisera hur din drömförlossning ska bli.

Allt som magen växer så växer också ställningar bort helt naturligt.

Trimester 1:

Inom ashtangavärlden rekommenderar man att ta det lugnt = ingen asanas praktik första 3 månaderna. Låta embryot fästa sig starkt. Fast hur många gör uppehåll från asanas? Inte många..Själv så yogade jag på lugnare för jag märkte att jag inte mådde illa tidigt på morgonen och om jag yogade då så sköt jag fram illamåendet till förmiddagen, skönt.
Uteslöt alla vridningar Ex Parivrtta Trikonasana och Parivrtta Parsvakonasana

ej göra gravid

Dessa ställningar på bilden vid sidan och nedan görs inte! Men ibland glömde jag och såklart är det ingIMG_6939-114en demon som flyger på dig för att du gör det.
Lägg ner hälen i lotus till låret istället så inget tryck upp i livmodern från hälen i Ardha Baddha Padmottānāsana. Det som är viktigt är INGA hälar upp mot magen eller livmodern rättare sagt. Så sitt i lotus men hälarna stannar nedanför höftbenen. Dvs när du lutar dig framåt i ex Baddha Konasana får inte hälen trycka upp mot livmoder el mage! Är du osäker på vad detta innebär så bör du helt och hållet undvika allt som trycker uppåt mot underliv och mage!

Marichyasana B & D uteslöt jag helt och kan ersättas med foten liggandes på golvet. I Marichyasana C gör du vridningen åt andra hållet så inga vridningar in mot kroppen och vrid bara ytterst varsamt och medvetet.
Slutade göra andningsövningar med Kumbhaka (hålla andan), det ska undvikas under graviditet då din andning också är barnets.
Se bilden näst längst upp, höger bild längst ner Uddiyana Bandha Kriya m Kumbakha & Jalandara bandha, 
inte att göra gravid.

Slutade göra Advanced A, (gör några ställningar i den) helt enkelt alla asanas som jag kände inte var helt implementerade i min kropp fick sättas på hold eller kanske att jag aldrig gör dom igen?

Yoga-Pregnancy
Trimester 2:
Vid 12 -14 veckan ska embyrot ha blivit ett foster. Nu är det fint att börja kämpa på lite igen..  med en lugn praktik som byggs upp enligt alla modifikationer som dom olika stadierna kräver.

Har du känningar från fogarna? Då tar du mindre distans mellan benen i alla stående och även i kliven fram i Solhälsning B, kanske du utesluter Solhälsning B helt(?).

Allt eftersom magen växer så kan du ha bredare mellan fötterna i Samasthithi (Tadasana).
Känns chaturanga svår/ obekväm? Håll Chaturanga på raka armar och vidare direkt till Pancha (Uppåtriktad hund). Eller gör ko/katt på alla fyra.

Kanske börja lägg in en djup squatt med breda ben efter Utkatasana. I krigarna kan övre delen av kroppen få mer fokus om fogarna knakar. Skönt att kunna följa vinyasan så länge som möjligt utan att avvika allt för mkt från tänkta asanas.

Om det känns ok kan man göra skulderstående och huvudstående fram till förlossning.

Gjorde inte någon av Marichyasana A-D efter kanske v 25, det drog på högersida där livmodern var som störst.

Trimester 3
Nu är magen säkert ganska så stor. Du kanske börjar på profylax eller gravid yoga.
Om du känner dig trött mitt i, lyssna och lägg dig ner.20140707-154120-56480268.jpg

Slutade göra de inverterade asanas när bebis fixerat sig. Då ville kroppen bara göra alla asanas väldigt gravid anpassat. Älskade att göra alla bakåtböjningar och ”vi” gjorde drop back fram till förlossning.

 

 

 

LYCKA TILL! skriv gärna om du har funderingar så kan vi bolla idéer.

IMG_6939-137LOVE&LIGHT Sandra

2 reaktioner till “Ashtangayoga & graviditet

  1. Jag är gravid och vill gärna fortsätta min Ashtanga som jag slarvat med en hel del. Om jag endast gör solhälsningarna och de stående. Tror du att det är någon fara i den första teimestern?
    Kram
    D

  2. Stort grattis, ett underbart och omtumlande besked! Man brukar ju säga att det inte är tiden att starta upp någon ny träningsform och eftersom du är bekant med ashtangasystemet så tycker jag om du är frisk och inte har en lång missfalls historik att det inte kan finnas ett bättre sätt att komma igång med en mer regelbunden praktik. Kanske till en början göra bara solhälsning A, trikonasana A (eftersom du inte ska twista) också vidare genom stående med ”bara” A, så hittar du en mjuk praktik och börjar bygga styrka och kanske lättare att faktiskt ställa sig på mattan när det inte är så mkt på asanas agendan. Avsluta med lättavslut dvs minibrygga/skulderstående (sethubandhasana) och en framåtfällning med raka ben. Sitt i padmasana bara om inte hälarna pressar upp mot livmodern. Bygg sakta upp mot en full praktik med alla gravid modifikationer som växer fram med tiden. Kika in på en annan sida som jag skapat för just graviditet och återkom om du har fler frågor. https://yogagravid.wordpress.com/ Kan vara lättare att ta det per mail.. LOVE & LIGHT Sandra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s