Yama

Astau betyder åtta på sanskrit och anga betyder väg.
Så Ashtanga yoga är alltså åtta vägar. Alla vägar är sammankopplade med varandra. Inte frånkopplade, vi behöver alla delar i samklang, ingen stege som ska bestigas.
Första vägen heter Yama, reflektion av vårt sanna jag.
 
Yama-innehåller fem stigar. Den första stigens namn är:
Ahimsa. Här vill vi agera kärleksfullt mot alla och allt. Vi börjar med oss själva och ringarna på vattnet sprider sig till våra nära och kära. Visst är det svårt att inte vara självkritisk och dömande mot sig själv och andra. Att inte irritera sig på chefen eller grannens hund etc.
Vara förlåtande när vi anser någon inte är värd det. Kanske den som är svårast att förlåta är mig själv.
Medkänsla. Det är här vi inser att världsfreden börjar hos oss själva. Kan jag inte hålla mina egna känslor och tankar på en fredlig nivå, hur ska då någon annan kunna?
Satya– sanning. Att leva och finna sin egna sanning kanske svårare idag när vi alla ska se likadana ut, samma medier som florerar, ja helt enkelt svårare att verkligen veta vad som är sant för mig? Är det meningen att alla ska kunna ha en likadan praktis, kanske här Gurujii verkligen menade Do your practise…. och jag som vill ha en som Kino;-)
Sanningen är inte alltid den bästa…Efter som ahimsa- agera kärleksfullt- ligger före satya så menar man att även om vi möter en väninna som köpt en väldigt dyr ny kappa och vi tyckte att den var väldigt osmaklig är det inte meningen att såra henne genom att yttra vår kommentar. Då är det bättre att förstå att min smak är som hennes bak…och låta henne känna sig vacker.
 
 Asteya– Att vara givmild. Vi kommer aldrig att kunna få materiella ting att känna oss som lyckliga människor.
Moder Teresa sa alltid till dom rika som kom och kikade på härbäret. Ja nu är det er tur att få öppna era hjärtan genom era bankböcker.. Ge gärna mycket mer än vad du trodde var möjligt för dig, då ger det mer glädje här hos oss men också i era egna hjärtan. Hon var smart men det ligger något i det.
Brahmacharya- Balans och måttfullhet. Mat och dryck finns här för att vara vår medicin inte njutning…. Så klart att vi i väst har svårt att inte se vår mat som något njutningsfullt, men kan det också vara vår medicin i förebyggande syfte?
Vi har en tendens att över göra allt, men detta handlar mer om mat och vårt förhållande till det som ger och tar energi.
Har ni hört om han som vägrade testa sluta äta griskött utan istället tog blodtrycks sänkande medicin. Eller han som tar av sig sin syrgas mask för att ta ett bloss. Eller värk tablett för att stå på mattan.
Ingen att döma eftersom vi har med oss medkänsla, reflektion,sanning, generositet i vår korg på stigen.
Vattna sådana relationer som är bra för oss 24/7 alla 365 dagar.
Aparigraha -Vi lever i överflöd. Hitta saker varje dag att vara tacksam för. Vatten i kranen, toalett som går att spola. Elektriska apparater etc.. Fokusera på det du har. Tacka varje dag.
Detta är mina översättningar så som jag uppfattat det.
Allteftersom åren går på mattan så ökar ju även insikten i dom åtta delarna.
-”Gasan instructed his adherents one day: ”Those who speak against killing and who desire to spare the lives of all conscious beings are right. It is good to protect even animals and insects.
But what about those persons who kill time, what about those who are destroying wealth, and those who destroy political economy? We should not overlook them. Furthermore, what of the one who preaches without enlightenment? He is killing Buddhism.” antar att han vill se mig död;-) om du ser det som att jag förespråkar.
LOVE&SURRENDER

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s