Fullmåne, Nymåne & Prana, Apana Vayu

Full månen gör oss lite galna, ogrundade.pine forest near the mountain lake at night
Solens och månens dragningskraft skapar olika energimönster på planeten Tellus;-)

Om man liknar dom mönstren till vår andning så är fullmånens energi slutet av inandningen där vi är minst grundade och med hög energi.

Alltså i fasen där Prana vayu lätt tar över– bokstavligen ”luft som strömmar innåt”. Styr hur kroppen tar emot mat, vatten och inandning av luft.

Även hur vi mottar sinnesintryck och mentala upplevelser. Prana Vayu är framåtdrivande i naturen, sätter saker i rörelse och vägleder dem. Ger den grundläggande energin som driver oss i livet.

Så vid fullmåne är det lättare att egot tar över, vi övergör vår asana och skadar oss. När vi skadar oss runt fullmånen är erfarenheterna i Ashtanga världen att vi får en sträckning i muskel, ledband vilka tar extremt lång tid att läka jämfört med ett brutet ben.
Rekommenderas sittande praktis på fullmåne. Få det vandrande sinnet att blicka inåt till stillheten och tystnaden då skapar vi rötter att kunna växa uppåt, utåt.

Nymåne är alltså tvärtom slutet av utandnings cykeln och våra rötter är starka -vi är grundade.
Apana Vayu ”luft som strömmar ut” (moolabandha motverkar ju detta fenomen).
Reproduktion, avföring och mensturation kontrollerar apana över. Även att avlägsna koldioxid via utandningen. På ett djupare plan styr den också hur vi ”gör oss av” med negativa sensoriska, emotionella och mentala upplevelser. Apana Vayu står för immunförsvaret.
I denna del av måncykeln kanske man istället ska vara observant så man inte slarvar om apana har fått för gott fäste så latheten eller likiltlighet tar över. Lätt att kanske slarva och hoppa över ställningar. Våga släppa taget, förlita mig på att det kommer något annat bättre, ex i andningcykeln så måste vi våga andas fullt ut för att kunna få tillgång till inandningens fulla potential…

Att successivt bli medveten om månens och generellt naturens olika energier i kroppen och sinnet gör att vi mer och mer förstår vår koppling till naturen. Att vi är ett med naturen, vilket gör att vi tillslut respekterar den (alla levande varelser inkl växer etc) på ett annat sätt.

Depositphotos_80639522_s-2015NY MÅNE
STILLHET
MÖJLIGHET
FÖDELSE & TID ATT SÅ
VILA
REFLEXION

VÄXANDE MÅNE
TILLVÄXT
HELANDE
UTVECKLING

FULLMÅNE
LIVSKRAFTENS HÖJDPUNKT
FERTILITET
ÖVERFLÖD
TID FÖR ATT SOCIALISERA
FIRA

AVTAGANDE MÅNE
FRIGÖRA
SLÄPPA TAGET
FULLGÖRANDE AV CYKELN
FÖRÄNDRING

Biodynamisk odling tar hänsyn till månens dragningskraft på jorden.

Att avstå praktis på fullmåne och kanske nymåne kan vara ett sätt att visa vördnad mot moder jord och fader himmel -leva i mer harmoni med naturen. Ta tid att tacka för allt som månaden har gett. Reflektion till allt jag tar förgivet, som all underbar mat (som jag kan välja att bara stoppa i mig eller faktiskt se maten som min medicin som understödjer och förebygger). En dag i månaden växer sakta till fler dagar tills varje dag blir en tacksamhet..Kärlek i hjärtat kultiveras och sakta byts våra rädslor ut…vi upplever en förening med oss själva och allt runt oss -YOGA(!).
Så #BEYOGA365 kan vara mer än att bara stanna upp och strike a pose;-)(Hänger du inte på insta så hoppa över sista meningen).

All that exists in the three heavens rests in the control of Prana. As a mother her children, oh Prana, protect us and give us splendor and wisdom.Prashna Upanishad II.13

Dom tre himlarna -Gunas -Sattva, Rajas och Tamas. Här benämns Prana, alltså inte Prana Vayu… följer du med? Jag hoppas att jag gör det…

LOVE&PRANA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s