VÅR TID ÄR HÄR:-)

Ute knoppar det sig och varje lite solstråle som släpps igenom tas emot med öppna armar. Jag märker hur jag flyttar runt yogamattan i rummet så inga strålar ska missa mig. Depositphotos_41238579_s-2015
Denna årstid lämnar Vata (det ayurvediska element som bebor oss under vinter månaderna) vår kropp och den mer trögflytande Kapha börjar bli mer markant i våra kroppar. Kapha består av jord och vatten elementet och när dom två mixas så får vi ju lera, precis vad man möts av ute i skog och mark just nu. När vi får ett överskott av Kapha i våra kroppar så är det slem och ama (oförbrända rest/slaggprodukter) som tynger vår kropp och kanske även vårt sinne (vårdeprimerad). Så under vintermånaderna äter vi en tyngre kost för att skydda/ isolera vår kropp, nu kan det vara hög tid att börja ”vårstäda” kropp och sinne. Bla genom en lättare kost, man kanske wokar grönsakerna istället för att ha dom i en gräddig gryta som mer hörde vintern till. Många kanske går upp ett kilo eller tre just för att lymfan har mer att göra och kroppen tar satts inför komma ska. Tussilago och Maskroserna börjar sticka upp så här års och har just slemlösande effekt på vår organism. Tussilago betyder en ört som häver hosta eller hosthäva. Maskrosen kan användas både som rot då den är mkt bitter och hjälper gallan att rena kroppen. Maskrosbladen kan användas i sallader istället för Ruccola och blommorna är ätbara som dekor eller kanske smörstekas. Sen har vi den fantastiska Björken vars späda blad går att lägga i smoothies eller om du har en Björk på din tomt kan man nu tömma den för sav.

För något år sedan kapade jag en gren allt för sent och Björken ”blödde” så extremt. Jag lade ”bandage” och försökte stoppa blödningen med mossa och enligt alla konsters gamla regler. Den björken kommer få vila några år till innan vi mer varsamt försöker hjälpa den på nytt. Depositphotos_3190660_s-2015.jpg
Viktigt om man tappar är att inte tappa varje år från samma träd. Att göra ett litet pyttehål (typ som ett sugrör och då kan det fungera som tapp) och täppa igen med mossa och en pinne av passande storlek. Kanske du även här kan testa dina magiska läkande förmågor, lägga händerna och öva total medvetenhet med trädet. Glöm inte att tacka för allt du lånar av moderjord! Du vill ju att dina barn ska tacka för sig…

Kika gärna in på skogsskafferiet.se för att se vilka växter som vill ätas just nu. Brännässlan kikar snart upp och har ju även basiska egenskaper. Vilket är väldigt välkomnande just på våren då vi kanske dragit på oss ett överskott av syra i kroppen under vinterhalvåret.
Så om vi försöker vara mer i ett med naturen så kommer vi även skapa en ökad förståelse för vår kropp och hela vårt väsen.

Grön smoothie: Blad spenat och de vilda blad och rötter du eventuellt lyckats plocka, ett sött päron och selleri stjälkar, ingefära, tillsätt vatten efter den konsistens du vill att smoothie ska få. Ev en dash vanilj eller kardemumma kan liva upp och då kanske ingefäran utesluts. På morgon kan man göra den tjockare och lägga massa frön och nötter i och kanske granola på toppen. På dagen tillsätts mer vatten då den kan funka att göra kroppen mer basisk.
Vill du göra en sk ”detox” eller vårstädning? Börja aldrig ta bort livsmedel ur kosten utan börja tillsätt det du vill se att du har mer av i ditt liv och på tallriken eller i glaset. Då kommer kroppens inneboende intelligens sakta men säkert börja kunna göra sig hörd igen och du kommer självmant att dras åt det mer gröna hållet. Framförallt gäller det precis som med yogan, det blir till en livsstil utan pekpinnar sakta växer det fram ett böjligt och ändå fokuserat sinne som vet vad som ger mest energi, klarhet och medkänsla.

”Life Is Tender
When people are born, they are tender and supple.
At death they are stiff and hard.
All things, like plants and trees,
are tender and pliant while alive.
At death they are dried and withered.
Therefore the stiff and hard are companions of death.
The tender and supple are companions of life.
Thus strong arms do not win.
A stiff tree will break.
The hard and strong will fall.
The tender and supple will rise”.
Tao Te Ching – Translated by S. Beck

Psst; tack Sara för att du tog dig tid att läsa och komma med lite förlag på ändringar så det blev mer läsbart, det blev ett inlägg isf nyhetsmail dock..;-)

LOVE & HEAL
Surfer Girls on the Beach At Sunset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s