Fullmåne och Vata tid

Fullmåne -när solen och månen speglar sig mot varandra.
lakshmi-goddess-of-fortune-vishnudas-art


Det är en period av enorm kraft och intensitet som uppenbaras i sin effekt på naturen. människor, djur, tidvatten etc. Det är en tid av ljus som lyser in i de djupa vrår av mörker. Ja, vi här på ”vår” planet påverkas i min värld av både sol och måne. Hatha i sin reflektion som att sushumna lättare öppnar sig så purusha träder igenom.. Ju längre jag lever, ju mer självklart känns det att viga denna dag till introspektion.


Fullmåne kan liknas med ett fönster som ställs på vid gavel, de känslor som blivit sopade under mattan/ ett stressigt liv där vi inte hinner öppna upp/landa för en djupare kontakt. Allt som oavsett orsak gömt sig bakom gardinen har nu möjlighet att få komma fram, som om ljuset blåser tag i gardiner och öppnar dörrar, så allt som stod bakom de stängda passagerna får lov att komma fram och leka, ta itu med de spöken och demoner (tankar/ känslor) som jagar oss. I stillhet får fullmånen visa för oss vad som alltid funnits där och påverkade oss bakom de stängda fönstrets gardiner.

 


Moon-tri-devi-jpg


Här på västkusten viner vinden och regnet piskar mot fönsterrutorna. Hemma hos mig  hänger salvia doften kvar i rummet efter min morgon ritual och de levande ljusen som omslöt mig sitt ljus börjar en efter en slockna. Jag slås av tanken att det är en sådan ynnest at få lov att sitta i stillhet och kontemplera, i värme, omhuldad av filtar och mjuka ekologiska kläder. Att magen fått stillas med ett glas ljummet vatten (ett lätt sätt att stilla sinnet ännu mer på morgonen, som att den hungriga vargen där inne får ett litet ben att tugga på och snällt lägger sig ned vid mattes fötter;)


Vata tiden är här på riktigt;) Känner varenda led i kroppen och knäppningarna i de börjar bli fler för varje morgon. Egentligen så kom de faktiskt med stormen i helgen -nu är det VATA tid att välkomna. Blotta tanken på att jag på sup brädan i somras gjorde alla möjliga trix känns faktiskt precis som bort blåst. Att kunna se sommarens Pitta tid som en tid att håll tillbaka i asanas och inte låta värme och fukt göra att jag går in i de allra djupaste positioner är lika viktigt för mig som att inte låta Vata tiden skrämma mig bort från att göra de mer avancerade positionerna. När våren väl kommer och Kapha är mer påtagligt i mitt system vill jag ju ha balanserade organ och ett harmoniskt nervsystem. Den viktigaste aspekten för mig -sinnet, jag skulle skulle nog bli väldigt deprimerad och svår att ha att göra med om jag inte använde asanas på vinterhalvåret för att skapa ljus och harmoni på insidan. På sommar halvåret kommer jag lättare undan med en aktiv livstil och pranayama och meditation.


Älskar hur Natureisspeaking.org har tagit fram filmer om vår existens här på jorden.. Klicka och se oss ur ett annat perspektiv;()


”Ayurveda är för mig som en vis farmor som jag håller kärleksfullt i handen för att få lära mig om livet av någon som redan levt och faktiskt i flera tusen år”


Förra veckan började jag överdriva mitt kokosfett intag, kokos är ju dock kylande men kokosolja ska vara balanserande/lindra vata och pitta. Jag har börjat tillsätta ngn tsk mineraldroppar i varje liter vatten, som att kroppen lättare tar upp vattnet och kan ”hydrera” cellerna(??) Jag har svårare och svårare att dricka vatten när det blir kallare ute och att slarva med det känns som ett bra recept för skapa obalans. Att även dricka ljummet vatten/ cironvatten sägs göra att vattnet lättare tas upp av kroppen.

 


Nu börjar familjen sakta vakna till liv… Ha en fantastisk fullmåne och passa på att fira, släpp in ljuset. Ska passa på att vara i skog och mark och insupa höstens intågande (höstdagsjämningen var i söndags). Gå runt på klipporna och betrakta ljungen som lyser sitt lila sken. Fira att de frön jag satte på nymåne sakta börjar växa sig starkare och att mörkret börjar gör starkt intåg här på våra nordligare breddgrader.


LOVE & LIGHT Sandra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s